Aansprakelijkheid en verzekering

Als u of uw medewerker tijdens het werk schade veroorzaakt aan mensen, onroerende goederen of andermans spullen, dan is uw bedrijf mogelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Dit geldt voor materiële schade, letselschade en zelfs gevolgschade. Hier kunnen dus een hoop kosten mee gemoeid zijn. Logisch dus, dat een verzekering voor aansprakelijkheid zeer wenselijk is.

Is uw bedrijf aansprakelijk? Dan kunt u zich met onze bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering beschermen tegen dergelijke claims. Speciaal voor u als autorijschoolhouder hebben wij het instructierisico meeverzekerd. Dit betekent, dat als u les geeft aan iemand die al een rijbewijs heeft en u mocht schade veroorzaken aan deze persoon, dan is dit ook meeverzekerd. Veel verzekeraars sluiten dit risico namelijk uit in de autoverzekering en in de aansprakelijkheidsverzekering is het vaak niet gedekt.

Deze verzekering dekt ook de verweerkosten. Helaas komt het in Nederland ook steeds vaker voor dat bedrijven aansprakelijk worden gesteld, voor iets waarvoor ze dat niet zijn. Gelijk hebben is echter wat anders dan gelijk krijgen. Vaak komt hier dan ook een rechter bij te pas. De kosten die hiervoor gemaakt worden zijn ook gedekt onder deze verzekering.

Kortom, als verstandig autorijschoolhouder kunt u niet zonder deze verzekering. Wilt u exact lezen wat er allemaal verzekerd is, klikt u dan hier voor u de exacte voorwaarden.

Wilt u een beknopte samenvatting bekijken, bekijk dan de verzekeringskaart.

Aansprakelijkheid is een ingewikkeld onderwerp, waar veel over is geschreven.

Het Nederlands recht kent verschillende bronnen:

  • contractuele aansprakelijkheid: deze vloeit voort uit het niet-nakomen van een overeenkomst, en volgt uit een rechtshandeling
  • aansprakelijkheid uit de wet, deze volgt uit feitelijke handelingen en zogeheten “blote” rechtsfeiten:

Wilt u meer lezen kijkt u dan bijvoorbeeld op